8 Şubat 2014 Cumartesi

Bir Gazete GUNUN SON HABERLERI


17 AVRASYA  EKONOMİ ZİRVESİ BAŞLADI

MGV Marmara Grubu Vakfı 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi 4-5  Şubat 2014 itibariyle

 İstanbul Wow Hotel – Kongre Merkezinde başladı. 
 Açılış seremonisinde İstiklal Marşı ve Barkovizyon ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı  İlham Aliyev'in mesajları okundu.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı  İlham Aliyev'in mesajı Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı
Siyasi İşler Daire Başkanı Sayın Prof. Dr. Ali Hasanov tarafından okundu.
UNESCO Genel Sekreteri Büyükelçi Irina Bokova'nın Video-Mesajı iletildi.
Başkanlık Divanındaki isimler Dünya Odalar Federasyonu Onursal Başkanı Rona Yırcalı (Başkan), Azerbaycan Telekomünikasyon Bakanı Ali Abbasov, Afganistan Ekonomi Bakanı Abdul Hadi Arghandıwal, İtalya 75. Başbakanı Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Lamberto Dını –, Dışişleri (E.) Bakanı – Milletvekili – Demokratik Birlik Partisi Başkanı Dora Bakoyannıs 

Açılış konuşmasında  Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Süver özetle “Dünya 2013 yılında 2.9 büyüdü. Öngörüler 2014 yılında 3.6 büyüme kaydedeceği yönünde Avrupa Birliği 2013 yılında 0.4 oranında küçüldü. Bu bölgede toparlanıp 1 büyüme bekleniyor. Bu verilere göre 2014 yılında pozitif büyüme dönemine girileceği söylemek mümkündür. 

Bu yaklaşımlarla ipek yolunda ticareti ve ekonomiyi gündeme getireceğiz. Londra’dan Pekine uzanan gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerin potansiyelini konuşacağız. Marmara Grubu vakfı olarak ipek yolunu felsefe olarak değerlendirmekteyiz. 
Avrasya ekonomi zirvelerin vazgeçilmez konularından biride enerji konusudur. Avrasya enerjilerin geleceği yeni batı ve çok eksenli dünya düzeninde yeni güç dengelerini de TANAP yol haritalarında tartışmaya açacağız.” Şeklinde konuştu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar’da "İnsan kaynaklarımızı bu niteliklere göre tasarlayıp, eğitim sistemlerini buna göre yeniden gözden geçirmekte yarar olduğuna inanıyoruz. Küreselleşme, değişim ve hız olguları sayısız fırsatı önümüze sunuyor. Aynı zamanda riskleri de içinde taşıyor. Son yıllarda yaşananlar bunun en büyük kanıtı. Biz, 'Herşeyde bir hayır vardır' deriz. Küresel kriz adeta bunu bize tekrar hatırlattı. Gelişmekte olan ülkeler artık küresel hareketin öncüleri haline


geldi. Dünyanın ekonomik dengeleri yeniden kuruluyor, deyim yerindeyse 'Güneş yeniden doğudan yükseliyor' ve tarihi İpek Yolu'nu canlandıracak projelerin arda arda hayata geçirildiğini de memnuniyetle izlemekteyiz. Dünya siyaseti, dünya ekonomisi ve küresel ilişkiler adeta Avrasya'nın uyanışına şahitlik ediyor. Türkiye, bu dinamizmin, böyle bir gücün kalbinde merkezinde yer alıyor. Biz ise İstanbul'u sadece bu ülkenin değil, tüm Avrasya'nın parlayan bir yıldızı olarak görüyoruz. Çünkü 8500 yıllık öyküsüyle, 21 ülkeye başkentlik yapmış bir İstanbul, eski ile yeninin, geleneksel ile modernin harmanlandığı bir dünya başkenti."dedi


İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş MÜSİAD Genel Başkan Vekili 

 Ali Rıza Arslan İstanbul Hazır Giyim ve Konf. İhr. Birliği (İHKİB) Başkanı
Hikmet Tanrıverdi İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al-Nasser Bosna Hersek Başbakanı  
Vjekoslav Bevanda T.C. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci  Mevlüt Çavuşoğlu  T.C. Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu birer kısa selamlama konuşmaları yaptılar. İTKİP Başkanı Hikmet Tanrıverdi Tasarımın öneminden bahsederek Tekstilin Türk ekonomisinin lokomotif sektörü olduğunun altını çizdi.
Marmara Grubu Vakfı Temsil Heyeti Marmara Grubu Vakfı Genel Sekreteri Dr. Fatih Saraçoğlu, Marmara Grubu Vakfı Genel Saymanı - (E) Milletvekili Şamil Ayrım
Raportörler Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Atilla Dicle, 
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakut Irmak Özden, 
Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Özgöker, Avukat - Marmara Grubu Vakfı Akademik Konsey Üyesi Oktay Gök, Kobi-Efor Dergisi Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez,idi.
 Marmara Grubu Vakfı Basın Danışmanı Şükrü Disanlı Cumhurbaşkanlarından özel olarak ilgilendiği görevleri üstlendiler.

Aliyev, 2013'te Azerbaycan'ın 43 milyon 250 bin ton ham petrol, 28,8 milyar metreküp doğalgaz üretimi yaptığını aktardı. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki projelerin bölge ülkelerine de katkı sağlayacağına işaret eden Aliyev, amaçlarının yeni, verimli ulaşım koridorları kurmak ve enerji teslim güzergahlarını çeşitlendirmek olduğunu ifade etti.  


İtalya Eski Başbakanı Lamberto Dini ise yüksek maliyetli enerji ile çevre ve sürdürülebilirliğin bugün dünyanın karşı karşıya kaldığı önemli sorunlardan olduğunu söyledi.  

Teknolojik ilerleme ve uygulanacak politikaların enerji kaynaklarına küresel nüfusun eşit şekilde ulaşımını kolaylaştırması gerektiğini belirten Dini, "Ayrıca enerji maliyetini sınırlandırmak ve düşük karbon kaynaklı enerji türlerini teşvik etmek bizim için çok önemli. Kaynakların kıtlığı, uluslararası bazı gerilimlere neden olmakta, korumacılık ortaya çıkmakta ve ülkeler kendi kaynaklarını kontrol etmeye çalışmakta. Bu gerilimleri çözmek için çok ciddi yatırım yapılması gerekiyor. 1,5 trilyon doların önümüzdeki 20 yıl boyunca her yıl bu konuya ayrılması gerektiği söyleniyor" değerlendirmesini yaptı. 

Azerbaycan Meclis Başkan Yardımcısı Valeh Aleskerov da önemli enerji projelerinin ülkelerin siyasi, mali ve kurumsal destekleri olmaksızın yürütülmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Aleskerov, "Örneğin Bakü-Tiflis-Ceyhan projesi bugün çok güzel çalışıyor. Bunun sebebi hem Azerbaycan'ın hem Gürcistan'ın hem de Türkiye 'nin devlet olarak projeye siyasi, kurumsal ve mali destek vermesidir. Özel bir sistem oluşturdular bu proje için. Bunlar olmasaydı bu projeler yapılamazdı" ifadelerini kullandı. 

Bosna Hersek Federal Enerji, Madencilik ve Sanayi Bakanı Erdal Trhulj, ekonomik kalkınma açısından Bosna Hersek'in savaş öncesi döneme geri dönemediğini ancak her şeye rağmen ülkenin ekonomik durumunu iyileştirmek için çalıştıklarını anlattı. 
Afganistan Enerji ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Muhammed Sami ise bu yıl barış, ekonomik kalkınma, enerji  ve bölgesel kalkınma konularına ülke olarak öncelik verdiklerini belirterek, "Afganistan, bölgesel işbirliği açısından coğrafi olarak vazgeçilmez bir konuma sahip. Afganistan kara üzerinde bir köprü gibi Asya ülkelerini birbirine bağlıyor" dedi. 
Stratejik amaçlarının tüm Afganistan'a enerji ve elektrik sunabilmek olduğunu dile getiren Sami, elektrik üretim kapasitesinin artırılması ve iletim altyapısının oluşturulması için yatırıma ihtiyaç duyduklarını söyledi. 
Arnavutluk Enerji ve Sanayi Bakan Yardımcısı Ilir Bejtja, Arnavutluk'ta enerji konusunda bütün sektörü kapsayan yapısal bir reform gerçekleştirileceğini ve Avrupa Birliği (Ab) enerji direktiflerine uyumlu bir düzenleme yapacaklarını anlattı. Bejtja, yabancı doğrudan yatırımların enerji kaynaklarını da cazip bularak Arnavutluk 'a gelmesini ve ekonominin başka sektörlerini de kalkınma açısından desteklemelerini beklediklerini dile getirdi. 
İran Petrol Bakanlığı Uzmanı Parisa Fotouhi Mozzafariyan, dünyanın gelecek 10 yıllarda enerji talebinin artmasıyla karşı karşıya kalacağına işaret ederek, "Amacımız yabancı enerji kaynaklarından tamamen bağımsız olmak değil, enerji tedarikçilerini çeşitlendirmek olmalıdır. Enerji güvenliğini etkileyen faktörler arasında ithalata bağımlılık en önemlisidir. Bu bazı ülkelerde yüzde 50'den fazladır. Bazı ülkelerde GSYH'nin yüzde 10'u enerji maliyetine tekabül etmektedir. Enerji tüketimi artmakla kalmıyor, enerji üreten ülkelere bağımlılık da artıyor. Enerji konusunda bağımlı olan ülkeler enerji tedariki altyapısına yatırım yapmalı ve piyasalarda şeffaflığı arttırmaya çalışmalıdır" yorumunu yaptı.  
Bu arada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da zirveye gönderdiği telgrafta, zirvede uluslararası toplumun ortak gündemini yakından ilgilendiren konuların tartışılmasını son derece yararlı bulduğunu kaydetti. Davutoğlu, "Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda da zirveye ev sahipliği yapmasının ülkemizin Avrasya'nın merkezinde yükselen güç ve uluslararası sistemin evriminden sorumlu bir paydaş olma vasfının güçlendirilmesi amacına hizmet edeceğine inanıyorum" değerlendirmesini yaptı. - İstanbul 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 için yüzde 4 olan büyüme öngörüsü üzerindeki aşağı yönlü riskler arttığını söyledi.
Şimşek, 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Mart ayında gerçekleştirilecek seçimlerle birlikte siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla döviz talebinin tersine dönme ihtimali olduğunu da belirtti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bu sabah Kanal 24 televizyonunun canlı yayınında OVP de olası revizyonlara ilişkin bir soruya, "Mart ayının sonu gelir, ilk çeyrekteki bütün verileri alırız, seçimler geçer, o günkü piyasa göstergelerine, gelişmelere bakarız; ancak o gün, o da eğer gerekirse, bir revizyon olabilir" dedi

Gün içinde çeşitli anlaşmalar imzalandı. Plaketler verildi.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder