19 Nisan 2015 Pazar

Bir Gazete GUNUN SON HABERLERI
AUJOURD’HUI LA TURQUIE  GAZETESİ 10 YAŞINDA

Aujourd’hui la Turquie  gazetesi 10.yılını  devirdi.


Fransızca yayınlanan Aujourd’hui la Turquie gazetesinin 10.yıl kutlanmasına Belçika Konsolosluk sarayı ev sahipliği yaptı. Belçika’nın İstanbul Başkonsolosu Henri Vantieghem ve Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach’ın da hazır bulunduğu bir resepsiyon verildi.


10 yıl kutlama vesilesiyle verilen resepsiyonda yerli yabancı basın mensubu, iş, sanat, politik dünyasının ünlü isimleri, akademisyenler elit tabakadan oluşan konuklar vardı.


Aujourd’hui la Turquie  gazetesinin Genel yayın yönetmeni Hüseyin Latif yaptığı selamlama konuşmasında  “profesyonel gazeteciler ve gönüllü öğretim üyelerinden oluşan Gazete çalışanların fedakarca çalışmalarıyla bu kadar yılı geride bıraktıklarını ifade ederek tüm ekip arkadaşlarına ve resepsiyonda destek veren Konsolosluğa firmalara teşekkürlerini, minnettarlığını sundu.


Belçika’nın İstanbul Başkonsolosu Henri Vantieghem 2005 yılından itibaren Fransızca yayınlanan gazetenin 10. yılının kutlama vesilesiyle, bir araya gelen konuklara ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkonsolos Henri Vantieghem: Federal devlet yapısına sahip olup, Hollandaca'nın bir lehçesinin resmi dil olduğu Flaman Bölgesi (Vlaanderen), Fransızca'nın resmi dil olduğu Valon Bölgesi (Wallonie) ve her iki dilin de resmi sıfatını taşıdıkları Brüksel Başkent Bölgesi (Région de Bruxelles-Capitale)'den oluşan Belçika tarihi hakkında kısa ufuk turu attırdı.Fransa’nın 1813'te Belçika'yı işgal etmesinden 1815'te Napolyon yenilmesinden sonra, Hollandalıların idaresine giren 1830 Fransa ve İngiltere'nin garantisi altında bağımsız bir devlet kuran Belçika 1831 tarihinde krallık haline geldi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşında Almanya tarafından işgal edilmiş, Almanya'nın yenik düşmesi üzerine işgalden kurtulmuştur.  Başkonsolos Henri Vantieghem Aujourd’hui la Turquie  gazetesinin çok zor şartlar altında çıkarabildiğinin farkındalığına dikkat çekti. 



Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu  Muriel Domenach Modern Türkiye'yi dış dünyaya nakleden düzenli olarak aylık yayınlanan Aujourd'hui la Turquie, Türkiye'nin Fransızca yayın yapan tek uluslararası gazetesinin fedakarca çalışarak Türkiye’nin ve Dünyanın sesini  duyurmasına duyduğu takdiri dile getirdi. Türkiye Fransa ile ikili ilişkilerin ne kadar önemli olduğunun altını çizen konuşmasında bu gazetelerin önemine vurgu yaptı.


Eski İstanbul Ticaret odası Başkanı Murat Yalçıntaş iletişimin öneminden Barışın sevginin iletişim kurmaktan geçtiğini bunlarında bir aracı gazetenin olduğunu hatırlattı. Gazetenin imtiyaz sahibi Hüseyin Latif ve Genel yayın Müdürü aynı zamanda Notre Dame de Sion Fransız Kız lise Halkla ilişkiler -Kültür müdürü Mireille Sadege’nin yazmış olduğu kitapların değerinden bahsetti Konuşmasını Fransızca ve Türkçe ifade eden Yalçıntaş Tercüman kullanmadı. 


Hüseyin Latif’in “L’actualite comme un roman” Bir roman gibi haberler adlı kitab ismi altında “Joue un morceau pour mon amour” Aşkım için bir şarkı çal ifadesi yar alıyor.


Mireille Sadege’nin “Temoin D’une Decennie de l’histoire” Tarihin on yıl Tanığı ismi altında “Evolution de la diplomatie turque et de ses liens avec l’UE relations franco et interrogations touchant la construction europenne” Franko-Türk diplomasi evrimi, Avrupa Yapısı ilişkileri sorgulamaları anlamında ibare yer alıyor.


Eser sahipleri  Hüseyin Latif ve  Mireille Sadege kitaplarını imzalayarak konuklara hediye ettiler. Konuklar ikram edilen Hacı Bekir lokumları ve hediye edilen kitaplarını alarak uğurlandılar.


Aujourd’hui la Turquie  gazetesinin takriben 5000 civarında abonesi mevcut yazılarında  Türkiye'yi ve uluslararası ilişkilerini politik, ekonomik ve kültürel olarak işleyerek, Türkiye dışında  Fransa’  Belçika İsviçre  ve Kanada gibi ülkelerde dağıtmaktadır. Aynı zamanda entelektüel bir oluşum olarak değerlendirilen, Hava Yolları’nın Business ve Premier class yolcularına sunulan bir gazetedir. 


yilmazparlar@yahoo.com 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder